Stuurkabel

Bij onze reis naar Monnickendam zien we dat de roerkabel wel een beetje versleten is...... Op één plaats is hij bijna door gesleten. Nu is een doerak wel voorzien van een noodhelmstok, maar comfortabel lijkt het ons niet, dus we varen via Purmerend weer terug, veilig over kleine watertjes.

We regelen een royale lengte aan nieuwe kabel en gaan aan de slag.

Het loshalen van de kabel is een fluitje van een cent, en zo hebben we binnen de kortste keren een kwadrant zonder kabel:

kabel 1

We halen de kabel door de katrollen, en leiden hem rond het kwadrant:

kabel 2

In een uurtje zit alles vast. Ook het monteren van de kabel aan de stuurketting gaat makkelijker dan we dachten... met een tie-rap zetten we de kabel tijdelijk vast, dat geeft voldoende tijd om de klem te monteren.

kabel 3

We spannen de kabel af en gaan tevreden naar huis.

Maar, thuis gaat het knagen..... Zit het nou wel goed?? We gaan terug en draaien aan het roer, en dan blijkt dat het toch niet goed zit.

tekening montage

Als we naar stuurboord draaien gaat het roer naar bakboord en omgekeerd..... Thuis tekenen we de situatie uit en een paar dagen later monteren we de boel opnieuw. En dan zo dat stuurboord weer stuurboord is!

Dan blijkt dat we nog steeds wat speling op het roer hebben. We overleggen met de technische commissie en dan blijkt dat de spie mogelijk versleten is. We vragen na waar de spie zit. Die zit dus op het kwadrant, onder dat kleine losse ronde schijfje. We weten de spie te lokaliseren, en gelukkig kunnen we erbij zonder eerst het kwadrant te verwijderen.....

Via Pro Aqua regelen we een nieuwe spie (feitelijk een klein ijzeren stripje) en daarna blijkt dat de speling inderdaad weg is.

Als we daarna de kabel goed willen aanspannen blijken we een borgmoer van de spanner te missen, die is van een engelse draad en dus slecht te krijgen. Als we er wel een hebben zijn we niet tevreden en daarna gaan we over tot het aanschaffen van een nieuwe spanner.

We halen de kabelklemmen weer los en brengen de nieuwe spanner aan. Het roer reageert goed en de speling op het roer lijkt weg, maar als we naar De Woude zijn gevaren blijkt dat er toch weer wat speling op zit.... De kabel rekt toch iets uit door het gebruik, dus binnenkort gaan we die nog iets aanspannen.